Én az almás limonádé miatt lettem hobbi illóolaj készítő

Ezen a nyáron akármelyik kávézóba ültünk be a férjemmel, mindig jeges almás limonádét kértem. Egyszerűen imádom az almát. Olyan frissítő illata van, hogy képtelen vagyok leállni róla. Gondoltam egyet, hogy mi lenne, ha a lakásnak is finom friss alma illata lenne. Elhatároztam, hogy készítek almás illóolajat otthon.

Miután utánaolvastam egy kicsit a témának, rájöttem, hogy szinte akárki lehet amatőr illóolaj készítő, hiszen nem kell hozzá semmilyen extra felszerelés.

Persze az eredmény nem lesz olyan profi, mintha boltban venném meg, hiszen ahhoz, hogy olyan erős legyen az illata, kicsit bonyolultabb eljárásokra lenne szükség. Viszont arra gondoltam, hogy így legalább teljesen természetes almás illóolajat kapok majd.

Most leírom, hogy hogy csinálok otthon almás illóolajat, amelyet a fenti linken lévő PiperePorta oldaláról tanultam.

Egy lehetőleg bio gazdálkodásból származó almát alaposan megmosok, kettévágok és kiszedem belőle a magokat. Sajtreszelőn lereszelem, majd egyharmadáig megtöltök vele egy befőttes üveget.

Aztán ráöntök annyi olívaolajat, hogy megteljen majdnem az üveg. Szoktam egy-két centit szabadon hagyni a tetején, nehogy kilöttyenjen belőle az almás olívaolajos keverék.

Ezután egy lábasba teszem az üveget és felöntöm a lábast annyi vízzel, hogy a víz olyan 2-3 ujjnyira legyen az üveg tetejétől. Ezt körülbelül egy órán át lassú tűzön főzöm, de ha sietek, akkor csak 30 percig szoktam főzni. Minél tovább főzi az ember, annál erőteljesebb lesz az illóolaj a procedúra végén. Közben néha kevergetek rajta egyet.

Amikor kész – vagy egyszerűen nincs türelmem tovább főzni – leveszem a lábassal együtt a tűzről, majd egy konyharuha segítségével óvatosan kiveszem az üveget a vízzel teli lábasból.

Hagyom, hogy teljesen kihűljön az almás olívás keverék. Utána leszűröm az olívás almás egyveleget egy kisebb üvegbe és ha nem használnám el két hét alatt az így kapott almás illóolajat, akkor akár 3-6 hónapig is elállna.

A fent leírtak alapján szerintem bárkiből lehet illóolaj készítő, hiszen ezt a típusú eljárást szinte mindenféle gyümölccsel és fűszernövénnyel ki lehet próbálni.

A lényeg tehát csak annyi, hogy egy adag almához – vagy fűszernövényhez – két adag olívaolajat adjunk hozzá. Értelemszerűen, ha sok alapanyagunk van, akkor több üvegbe tegyük bele az egyveleget és felfőzhetjük őket egyszerre egy vízzel teli nagy lábasban.

Már vagy 3 hónapja csinálok így különféle illóolajokat a PiperePorta weboldal segítségével, úgyhogy talán kijelenthetem, hogy amatőr illóolaj készítő lettem, ami igencsak jól jön, hiszen karácsonykor majd finom narancsos fahéjas illatosítókat fogok csinálni, hogy mindenkinek karácsonyi hangulata legyen, ha belép a lakásba.

Nincs is annál jobb az ünnepi időszakban, amikor sülnek a karácsonyi sütemények, mert az illatuk bejárja nemcsak a konyhát, hanem az egész lakást. Én emiatt még a fürdőbe is szoktam tenni illóolajokat, mert szeretek télen különféle illóolajokat tenni a fürdővízbe.