Italcentrumból egyenesen a fogászatra

A férjemmel az egyik délután elmentünk a közeli italcentrumba néhány üveg italt venni, ugyanis másnap vendégséget tartottunk nálunk. Mivel elég nagy a családunk, nem volt elég az a néhány üveg, ami a pincénkben volt, fel kellett töltenünk a készleteinket.

Amikor odaértünk, egy nagyon kedves hölgy volt a kasszás, és segítőkészen megmutatott mindent a boltban, hogy melyik ital hol van. Egyszerre a sorok között “elvesztettem” a férjem, ugyanis leragadt a régi whiskey üvegeket sorakoztató polcnál. Erre megvolt az indok, ugyanis mániákusan gyűjti a régi italokat, amit aztán a pincehelyiségünkben lévő vitrinben helyez el. Én eközben nagyon jól elbeszélgettem a pénztáros hölggyel, mint kiderült, rengeteg közös van bennünk. A pulton volt egy tálban kemény cukorka, így a nő meg is kínált vele, ha már ennyire megtaláltuk a közös hangot. Természetesen nem tudtam neki ellenállni, az ismerőseim tudják, mennyire édesszájú vagyok. Ekkor ütött be a krach.

Ahogy szopogattam a cukorkát, egyszer ráharaptam, amikor éreztem, hogy nagy valószínűséggel kitört a fogam. Mondanom sem kell, teljesen ledermedtem. A férjem pont ekkor jött vissza az italoktól, és nagyon megijedt a halálra vált arcomtól. Mondtam neki, hogy most azonnal el kell mennünk valamilyen fogászatra, mert azt felejtse el, hogy kitört foggal fogom másnap a vendégeinket várni. A pénztáros segítségével találtunk egy rendelőt, ahova azon nyomban be is jelentkeztem.

Mikor odaértem, és megvizsgálták a számban lévő helyzetet, közölték velem, hogy az implantátum számomra a megoldás. Fogalmam sem volt róla, mi az, mivel korábban nem igazán akadtak problémáim a fogaimmal szerencsére. Mint megtudtam, az implantátum egy olyan kis csavar, aminek van külső és belső csavarmenete, és ami külső menet segítségével rögzül a fogba. Arról is tájékoztattak, hogy alap esetben is, de implantátumnál az egyik legfontosabb szempont a száj és a fogak megfelelő tisztán tartása. Ez nekem nem okozott aztán nagy gondot, mert a megfelelő fogápolást mindig is prioritásnak tekintettem.

Ezek mellett fontos, hogy az esetlegesen meglévő rossz fogakat eltávolítsák a szakemberek, ugyanis megbetegíthetik az implantátum környékét. Szerencsére nagyon kedves volt a fogorvos, aki engem kezelt, és megnyugtatott, hogy bármi kérdésem van, tegyem fel nyugodtan. Az emberek általában tartani szoktak attól, hogy butaságot fognak kérdezni, ám mondta, hogy nincs olyan, hogy buta kérdés. Sokkal jobb eloszlatni a betegben a bizonytalanságot vagy a félelmet, mintha egész idő alatt szorongva ülné végig az implantátum beültetésének folyamatát.

Nagyon aggódtam amiatt, hogy fájdalmat fog okozni, mert sajnos nagyon alacsony a fájdalomtűrési küszöböm. Ennek ellenére pozitívat csalódtam. Korábban már volt részem foghúzásban, és azzal kapcsolatban sokkal kellemetlenebb tapasztalataim lettek, mint az implantátum beültetésével. Bár azt hozzá kell tenni, hogy készen álltam akkor bármilyen fájdalom elviselésére, mert rettegtem attól, hogy hiányos fogsorral kell másnap majd fogadnom a hozzánk meghívott vendégeket. Kaptam érzéstelenítő injekciót, ezért az volt a legkellemetlenebb, hogy a nyakam elgémberedett a kezelés közben, mert nem szóltam, hogy a fejtámla rosszul áll.

Távozáskor a fogorvos ellátott gyógyszerekkel, és elmondta, mik azok a szabályok amelyeket mindenképpen be kell tartanom, hogy a fogimplantátum beültetése valóban sikeres legyen. Bár másnap még kissé meggyötört állapotban voltam, mégis nagyon örültem, hogy ilyen gyorsan sikerült megoldani egy számomra nagy krízist okozó helyzetet.