Autópálya matrica árak témája az italbolt mellett

Az italkereskedéseknek megvan a saját maguk romantikája. Ezt lehet persze pozitívan és negatívan is megközelíteni.

Ha a pozitív oldalát nézzük a dolgoknak, akkor pedig azt láthatjuk, hogy egy sörért ugyanúgy lejár egy italboltba a vizsgaidőszakot elfelejteni akaró diák, az esti meccsre betárazó negyvenes családapa, és a nyugdíjas nagypapa is. És most csak a férfiakat említettem. Szóval minden féle felnőttkorú ember megfordul ott, így akarva akaratlanul is előfordulnak generációkat átívelő beszélgetések egy ilyen kis jelentéktelennek tűnő pontján a városnak.

Az idősebb emberek szerintem amúgy is a gyermeki állapothoz kezdenek a korosodás által közelíteni, jó esetben ilyen az érdeklődés és a nyitottság tulajdonsága, vannak azok a típusú öregek, akik bármikor szívesen beszélgetnek egy jót valakivel. Na persze mondanom sem kell, hogy ha az illető még a piát sem veti meg, akkor ez a tulajdonság halmozottan fel tud erősödni.

Én amúgy is egy eléggé nyitott típusú ember vagyok, ezért engem általában mindenki betalál valamivel, köztük a beszédes idősek is, van, hogy a buszon, van, hogy a kocsmában, és van olyan is, hogy az italbolt mellett. Így történt ez nem is olyan régen, amikor is egy olyan idősebb emberbe botlottam bele, akinek nagyon hiányzott a vezetés, és az autók világa, csak a szeme már annyit romlott, hogy sajnos nem vezethet többé autót.

Egy idő után pedig az autókkal járó költségekről kérdezgetett, azon belül is pedig arról, hogy milyenek az autópálya matrica árak 2019-ben? Szerintem drága, vagy megéri? Milyen gyakran használok matricát?

Mivel a nagyszüleim ás unokatestvéreim Budapesttől 60 km-re élnek, ezért viszonylag rendszeresen szoktam az M7-es autópályát használni, és emellett pedig a munkám révén is gyakran utazom, így mondhatni minden nap használok autópálya matricát.

Gondoltam kedvére leszek az öregnek, és megnyitottam ezt az oldalt, és minden azon lévőn fontos információt elmagyaráztam neki (elmondása alapján nem használ internetet).

Kezdtem azzal, hogy egyrészt nem mindegy, hogy milyen típusú járművel szeretne utazni. Természetesen lehet külön motorra kérni matricát, ez a D1m kategória, ám az általános B típusú jogosítvány esetében már más a helyzet, a személygépjárművek kategóriája két részre vannak osztva, van a D1, ami 7 személy szállításáig és 3,5 tonna súlyig érvényes.

A D2 kategória pedig a 7 személy feletti utasszámot jelölő, de szintén nem 3,5 tonnánál nehezebb járműveket foglalja magába,  ide tartoznak a lakóautók és a kisteherautók is. Van még a B2 típus, ami a buszokat jelöli , és van még az U típus, ami a külön rendszámmal ellátott vontatmányokra érvényes. Erről mesélni kicsit olyan volt a bácsinak, mintha estimesét mondanék neki.

Az autópálya matrica árak 2019-ben persze sajnos az utóbbi évekhez képest drágábban az infláció miatt, ám ha tekintetbe vesszük, hogy így a fizetős utak használata révén sok időt takaríthatunk meg, tehát ha megtehetjük, hogy pénzt fordítunk erre, akkor biztosan időt fogunk nyerni.

A matricák árai pedig változóak attól függően, hogy mennyi időre és milyen területre kérjük az áthaladási engedélyt.

Ugyanis időtartamban leosztva létezik 10 napos, havi, többhavi (több általunk választott hónapban érvényes), féléves, és éves matrica, ezeken kívül pedig van lehetőség megyei matrica vásárlására is. Ez akkor lehet hasznos, ha egy bizonyos megyén belül ingázva használju ka fizetős utakat, ilyenkor egy kedvezőbb árú lehetőséget tudunk használni, hiszen úgysem járjuk keresztül-kasul az országot, csa kegy bizonyos részén járunk rendszeresen. Ez olyan mint a környéki buszbérlet.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy melyik típusú matricából összesen mennyit használunk egy évben. Ez pedig olyan jellegű szituáció, mint a vonaljegyek vásárlása, vagy a bérlet megvétele. Ha gyakran használjuk a legolcsóbb, 10 napos matricát, akkor könnyen lehet, hogy egy év alatt elérjük azt az összeget, ami egy éves matrcia díját fedné le. Ezt mindenképpen érdemes leellenőrizni, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy az alacsonyabb költséget válasszuk, de azt nem feltétlenül vesszük észre, hogy annak gyakoriságával végül csak drágább konstrukcióhoz jutunk.

Így esett meg az, hogy egy nálam 40 évvel idősebb bácsi lelkére kötöttem, hogy ha van gyereke vagy unokája, vagy fiatalabb rokona, akkor ha beszélget velük mindenképpen hívja fel a figyelmüket erre, hogy olyan matricát vegyenek, ami a legjobban megéri nekik.