Mértékletes alkoholfogyasztással nem lesz majd szükséges a panangin forte: Igyunk tudatosan, mértékkel, egészségesen!

Italbolt tulajdonosként az ember nyílván arra törekszik, hogy menjen az üzlet és minél több italt értékesítsen. De ez nem azt jelenti, hogy nincs az emberben annyi társadalmi felelősségvállalás, hogy ne akarná tájékoztatni a vevőit, hogy milyen veszélyeket rejt, ha valaki alkoholfüggővé, alkoholistává válik. Most én is erre teszek egy kísérletet azzal, hogy megfogalmazom ezt a levelet. Mert nyilván, mint mindent, ezt is mértékkel kell fogyasztani. Ez nem azt jelenti, hogy számolgatni kell a millilitereket, inkább, hogy legyen bennünk tudatosság, mikor úgy döntünk, hogy megiszunk valamit.

Például velem előfordult már, hogy orvosi utasításra ittam. Nem viccelek. Vérszegénységet állapítottak meg nálam, és az orvos azt mondta, a legjobb vérképző a száraz vörösbor, így minden este igyak meg egy pohárral, és jó eséllyel hamar megszűnnek a problémáim. És egyébként, betartva az utasításokat hamar így is lett. A vérképem sosem volt még olyan rendben, mint ennek köszönhetően. A családban jellemző betegség a vérszegénység, de amióta én jobban vagyok a jó vörösbortól, a család többi tagja is beveti saját magánál ezt a módszer. De nagyon fontos, hogy mikor ezt a gyógymódot alkalmaztam, sosem estem túlzásokba. Nem lett az egy pohárból 3 pohár, nem csúszott le mellé 1-2 pálinka vagy más rövidital. Csak annyit ittam, amennyit előírt a doki.

Természetesen különleges alkalmakkor én is szoktam bővebben fogyasztani, de ez nem mindennapos eset. Nagyapám mindig azt mondta, a pálinka kis mértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság. A jó pálinkánál talán van is benne valami, de ahhoz, hogy az tényleg jó hatással legyen az emberi szervezetre igen csak meg kell válogatni a minőséget, és jól be kell lőni a mennyiséget is. Erdélyben is úgy megy a mai napig vidéken a rutin, hogy a reggeli egy pálinka legurításával kezdődik. És ott nincs ám 2 cl meg 4 cl. Feles van, ha az ember jól járt, ha nem akkor meg a deci. Reggel, éhgyomorra. És el kell, hogy mondjam, sokkal vidámabbak és egészségesebbek ott az emberek, mint bárhol máshol, ahol eddig jártam. Nincs benne semmi kóros, ahogyan ők fogyasztják az alkoholt. Na persze ez is csak egy általánosítás, mert hát láttam én este székely bácsit biciklivel bedőlni az árokba, de nyilván ez megint egy másik véglet. Meg az ő állapotuknál sokat számít a táplálkozás és a friss levegőn való fizikai munka is, de ne kanyarodjunk most el ennyire a témától, maradjunk az alkoholnál.

Itthon, Magyarországon is nagy kultúrája van az alkohol fogyasztásának, még ha nem is reggel éhgyomorra. Este jól esik kiülni nyáron a teraszra és legurítani egy hideg sört vagy fröccsöt. Valahogy hangulata van. Egy baráti összejövetel sem igazi, ha nincs legalább egy féle ital, ami feloldja egy kicsit a hangulatot. De fontos hangsúlyozni a kulturáltságot.

Sajnos, főleg a fiatalok körében nagyon is elterjedt a mennyiségi alkohol fogyasztás a minőségi helyett. Nyilván oka van, főleg anyagi, de mégis az a tapasztalat, hogy időbe telik, mire az ember eljut a minőségi alkoholfogyasztó szintjére, amikor inkább kevesebbet iszik, de jobbat, mint sem sokat. És ezzel a hozzáállással megelőzhető a másnaposság is jó szerencsével. Meg persze a rosszullétek, alkoholmérgezések is. A detoxikálóban kezeltek nagy része fiatalkorú, ebből is látszik, mennyire sokat számít a tudatlan, felelőtlen hozzáállás.

És ha benne ragadunk a mennyiségi alkoholfogyasztásba, nagyon sok bajt okozhatunk magunknak. Az egy dolog, hogy mennyiszer láttuk, hogy egzisztenciálisan miket művel az alkohol az emberrel, de egészségileg is rendesen hazavágja az embert, ha mértéktelenül fogyaszt. Persze nem csak alkoholt, minden mást is.

Van egy ismerősöm, aki masszív alkoholista volt, Minden nap megivott annyit, amennyit én egy év alatt szoktam, és 35 évesen szívinfarktust kapott, majdnem ott maradt. Nem tudom elmondani, mit élt át a családja, a környezete, és milyen hosszú út vezetett odáig, hogy rendbe jöjjön. Szerencsére tanult az esetből, és a kezelőorvosával egyeztetve már nem csúszik neki más, csak víz, meg a panangin forte. De egyértelmű, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozta nála ezt a problémát. És most állíthatja helyre a károkat.

És akkor még itt említendő szintén a korai butulás, mivel az agysejteket is igen erősen pusztítja, nagymértékben. Már a függőség első jeleinél érdemes segítségért fordulni, vagy ha a környezetünkben látunk olyat, aki kezd belecsúszni ebbe a problémába, ne habozzunk cselekedni.

Mert elvezethet erőszakig, ittas vezetésig is a dolog. Mikor kicsúszik az ember kezéből az irányítás és nem gondolkodik, simán megeshet, hogy olyan dolgokat művel, amit amúgy józan állapotában nem tenne. És ezzel veszélyezteti önmagát és a környezetét is egyben. Ne tévesszen meg senkit az, hogy az alkohol legális, semmivel nem rossz kevésbé, ha valaki ennek a függője, mint ha bármilyen tiltott szert szed rendszeresen.

Egy szónak is száz a vége, szeretettel kínáljuk önöknek minőségi italainkat a hét minden napján üzletünkben, de csak és kizárólag saját felelősségre fogyasszák őket, nagyon szépen kérem. Mert munkánkkal jókedvet és szórakozást szeretnénk biztosítani mindenkinek, nem pedig problémát. Szóval fogyassza mindenki felelősség teljesen az alkoholt, mértékkel, de a legfontosabb, hogy egészséggel.