Az italkereskedéses barátainkkal közösen béreltünk vitorlást!

A pincér, és az italkereskedés fiatal főnökének a barátsága – igazán mesébe illő, idilli sztori, nem? Pedig a kocsmások általában jóban vannak az italkereskedőkkel. Vagy éppen utálják őket. Hogy nem semlegesek, az biztos!

3 éve lassan, hogy a Purple Pubban dolgozom, mint pincér és csapos, de ha úgy van, akkor a konyhára is besegítek – egy kis melegszendvics, egy kis hamburger –, nálunk igazából mindenki csinál mindent, a beosztás nem fix. Ez azért igazán jó, mert ha bárki bal lábbal kel és elhatalmasodik rajta az emberundor, ami vendéglátósként távolról sem ritka, akkor lehetősége van bemenekülni a konyhára, hogy ne kelljen egyetlen vendéggel sem szóba állnia…

Peti ezt valamiért nagyon mulatságosnak tartja. Mindenesetre, köztünk a sok éves közös munka folyamán olyan jó barátság alakult ki, hogy a nagy kocsmás csapatépítőre bizony elhívtuk a beszerzőnket is.

A főszakácsunk, Klári találta ki az alapötletet: vitorlás bérlés! Karesz pedig, balatoni gyerek lévén, tisztában van az ottani helyzetekkel még most is, így rögtön tudta, melyik céget érdemes választani.

Rögtön meg is mutatta nekünk a honlapjukat. Bár elsőre olyan bénán hangzott, hogy pár órára kibérelünk egy vitorlást, nyilván hajóvezetővel, ellötyögünk a Balcsin, és kész – rögtön megváltozott a véleményünk, amikor Karesz felvilágosított minket. A vitorlásokat több napra is kibérelhetjük, eltölthetjük rajta az éjszakát, ami már alsóhangon is állati poén. Majd szerényen hozzátette, hogy kölyökkora óta vitorlázott az apjával, az alapokat nagyon hamar elsajátította, pár éve pedig megszerezte a jogosítványt is, és ha csak lehet, az apja vitorlásával gyakorol a balatoni haverjaival.

Tehát nem kell hajóvezetőt bérelnünk, csak mi, a csapat leszünk a vitorláson!

A cég tulajdonában jelenleg 7 bérelhető hajó van, 6, 8 vagy 10 fősek, és 4, 7 alvóhellyel rendelkeznek. Ha ennél többen lennénk, akkor megoldható, hogy éjszakára adnak egy kisebb vitorlást is, hogy mindenkinek legyen elég helye, de erre nem biztos hogy szükségünk lesz.

vitorlás bérlés

A vitorlások nagyon jól felszereltek, a legnagyobbak mind rendelkeznek LCD tévével, tűzhellyel, bluetooth hangszóróval, vécével és hűtővel is. Igény esetén, kérésre bekészítenek ételt, italt, vagy akár ágyneműt is!

Ezek után már csak a bérelhető vitorlásokat akartuk látni, hogy minél hamarabb indulhasson a vitorlás bérlés! Mivel Karesz az egyetlen közülünk, aki tud vitorlást vezetni, ő élvezett elsőbbséget a választásban, de azért végignéztük mind a 7 hajót.

Elsőként a Jeanneau Rush 31 nevezetű csodát vettünk szemügyre. A leírás csak „vitorlás alkotásként” jellemezte. Ez a gyönyörűség csaknem 10 méter hosszú és több int 3 méter széles. Fel van szerelve az összes kényelmi extrával: tévé, tűzhely, vécé, audio rendszer, hűtő, amely kompresszorral működik, tehát a vízen is hűt, nemcsak akkor, ha a partról áramforrást kap. 5 fekvőhellyel rendelkezik, ezt egy alaprajzon prezentálják is, hogy pontosan hogy áll össze.

A hajó belülről (is) álomszép, mindenhol fa borítás vagy kék huzat, letisztult, egyszerű dizájn jellemzi, és ettől lesz olyan menő, mégis otthonos.

A következő vitorlás, amellyel megismerkedtünk, a Bavaria 30 Plus volt. A belső térről itt nem sokat láthattunk, de az impozáns külső azonnal megnyert minket. Ez a hajó 8 személyes, és 5+1 fekhellyel rendelkezik – itt is alaprajzon mutatták meg, hogyan is kell ezt elképzelni. Hasonló extrákkal rendelkezik, mint Jeanneau, tökéletes kényelmet biztosít utasai számára. Az ő eposzi jelzője a „megengedhető luxus” volt.

Avance 24 egy tipikus kis balatoni hajó, bár Finnországban készült. Az előbbi kettőhöz képest kis vitorlással van dolgunk, 6 fő, 4 hálóhely a kapacitása. Ez méretein is látszik: alig több, mint 7 és fél méter hosszú, szélte pedig épphogy több, mint két és fél méter. Bár egyszerűen vitorlázható, mérete miatt sajnos rögtön kiesett a versenyből.

Dufour 1800. Na, ez a hajó, ez tényleg olyan volt, mint egy álom. Kicsit kisebb, mint Jeanneau: nincs 8 méter hosszú, se 3 méter széles. 8 fő befogadására alkalmas, 4+1 fekvőhellyel. Minden extra megvan benne, amire egy csapatépítőn szükségünk van: tévé, bluetooth hangszóró, hűtőbox, tűzhely, vécé… Na és a dizájn! Hasonló fa és kék kombináció, de kicsit inkább az elegáns minimalizmusba hajló, főleg a műbőr huzatoknak köszönhetően. Karesznak is nagyon tetszett, ha a létszám engedi, ő igazán esélyes.

A következő áldozat a vitorlás bérlés rangsorában egy újabb Bavaria, ezúttal a C 34-es modell. Ha teljes létszámban képviseltetjük magunkat, hatan a pubból és Peti az italkereskedésből, akkor is elférünk, ez a hajó ugyanis 10 ember befogadására képes, és 6+1 fekhellyel rendelkezik. belül faburkolat, és letisztult dizájn, de világosabb összkép, mint az eddigieknél. Ő egy igazi luxusvitorláshajó! A maga 10 méteres hosszával nem kezdőknek ajánlott, de Karesz azt mondta, elbír vele, és egyébként is lehet hajóvezetőt csupán pár órára bérelni, amíg összeismerkedik a hajóval – ezzel a lehetőséggel valószínűleg élne, mert nem gyakran vezet ilyen hatalmasságokat. A kényelmi extrák, mondanunk sem kell, itt is hiánytalanul megvannak.

Utolsó előtti versenyzőnk LM 22. Mivel csak 4 alvóhelyet biztosít, valószínű, hogy ő sem esélyes választás. Pedig maga a hajó nagyon szép! Bár csak külső képeket találtunk róla a honlapon. Ez szintén egy olyan vitorlás, amit méretei és kezelhetősége miatt bátran ajánlanak kezdőknek is.

Végül, de nem utolsó sorban: contest 30. Hivatalosan 8 fős, de a 4 személyes kiülő sokkal tágabbá teszi, akár 12-en is elférnek rajta. Fekvőhely azonban csak 5+1 van rajta. Azonban bimini is van rajta, ezáltal biztosítva árnyékot a cockpiten üldögélőknek. Gázfőzővel és hűtőboxszal felszerelt.

Minden vitorlás leírása és technikai paraméterei alatt található volt egy ártáblázat, mely hónapokra és időszakokra lebontva mutatta az árakat, így ezzel tudtunk kalkulálni.

Úgy döntöttünk, hogy mindenkinek hagyunk pár napot, hogy eldöntse, részt akar-e venni ebben. Ha igen, akkor nincs kérdés, hogy melyik vitorlást béreljük ki: azt, amelyiken elférünk mind éjszaka is. Mert oké, hogy tudnak adni még akár egy kisebb vitorlást, de ez úgy az igazán poén, ha mindenki egy hajón alszik. Ha csak egy ember kiesik, már több vitorlás is befutó lehet, ezért a létszám fixálásig elnapoltuk a kérdést.

Mindenesetre, Karesznak mindenki baromi hálás volt ezért a szuper ötletért, totál belelkesedtünk. Elmesélte, hogy a bátyjának a legénybúcsúját is ez a cég szervezte, az is vitorlás party volt, és fantasztikusan sikerült – ezért is gondolta, hogy mi is kipróbálhatnánk, még ha visszafogottabb keretek között is.

A csapatépítés tervezgetése aztán annyira megdobta a közhangulatot, hogy senki nem akart emberundorra hivatkozva a konyhára menekülni: újult erővel és vidámsággal szolgáltuk ki még a kötekedő vendégeket is, és Peti is fütyörészve hozva az italszállítmány másnap reggel.